L'escola

El CFA Vilafranca és un centre públic que depèn del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

Va començar la seva tasca educativa l’octubre de l’any 1978 amb dos mestres (tres el curs següent), a l’edifici del CEIP Dr. Estalella Graells fins al curs 2005-06, moment en que es va traslladar a l’edifici de l’IES Eugeni d’Ors on es troba a l’actualitat.
 
Durant molt de temps s’ha fet el que s’ha convingut a anomenar “educació compensatòria” o de segona oportunitat, és a dir que hem atès una població que per motius diversos no havia anat a escola quan tocava o hi havia anat molt poc, o tot hi haver anat a l’escola fins als 14 anys, no havia obtingut cap titulació.

Per tant, ens hem dedicat a alfabetitzar, és a dir, a ensenyar a llegir, a escriure i a comptar, sobretot a senyores de mitjana edat i també a atendre  una població (en aquest cas escolaritzada) més jove que el col·lectiu anterior, homes i dones d’ entre 25 i 35 anys que volien obtenir el títol de graduat escolar. Aquest ha estat durant molts anys el gruix  més important de l’alumnat de la nostra escola.

Al llarg d’uns quants cursos, entre 1984 i 1992,  un centenar de persones que volien accedir a la universitat fent la prova d’accés per a més grans de 25 anys van passar per l’escola, persones a la ratlla dels 35 anys que havien deixat a mig fer el batxillerat del seu temps. El curs 1998 –1999 vàrem començar també a preparar les proves d’accés a cicles formatius de grau mitjà.

El curs 2001-2002 va ser l’últim curs en què es va expedir el títol de graduat escolar i, per tant, l’última oportunitat d’obtenir-lo. Això ha marcat un abans i un després a les escoles d’adults. A partir del curs 2002 – 2003, i un cop desaparegut el títol de graduat escolar del sistema educatiu, s’incorporen a la nostra escola tres professors de secundària per tal d’impartir el GESO (graduat en educació secundària), títol equivalent al d’ESO (educació secundària obligatòria), el qual s’obté als instituts i es diferencia de l'ESO  pel seu caràcter no obligatori.

Des del curs 2003 – 2004 oferim també cursos d’iniciació a la informàtica i d’informàtica d’usuari. I en el segon cas es tracta de sistematitzar els coneixements adquirits de forma autodidacta o d’adquirir-los un cop perduda la por inicial.

Des del curs  2003 – 2004 preparem la prova d’accés als cicles formatius de grau superior i  la preparació de les proves d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys i 45 anys. Actualment dispoesem de dues franges horàries (tarda i vespre) amb dos grups cadascuna.

També hem dedicat el nostre esforç als cursos de llengua oral i llengua escrita dirigits a immigrants, els oferim des del curs 93-94; que durant molts anys ha tingut molta presència en el nostre horari lectiu.

Des del setembre de 2013 l’aula de Sant Sadurní i l’escola de Vilafranca es fonen en un sol centre amb dues seus.

Darrera modificació: divendres, 12 setembre 2014, 22:13